Jak zaprojektować dobre menu?
Ustalanie cen i projektowanie menu to dwa z najważniejszych aspektów prowadzenia restauracji. Świetne menu powinno inspirować klientów do spróbowania twoich potraw i dać im poczucie, czego mogą się spodziewać, gdy złożą zamówienie. Jasne i zwięzłe menu jest najlepsze. Nie chcesz, aby klienci czuli się zdezorientowani lub przytłoczeni. Oto sześć wskazówek, które pomogą Ci wycenić i zaprojektować menu tak, aby Twoi klienci byli podekscytowani składaniem zamówień.
- Nie ignoruj projektu
Nie wystarczy spisać ceny i dania na kartce papieru. Projektowanie menu to coś więcej. Atrakcyjne wizualnie menu z dobrze rozmieszczonymi przepisami przyciągnie klientów. To jest właśnie to, co czyni menu doskonałym. Bez względu na to, jaki projekt wybierzesz, najważniejsze jest, aby dania i opisy były w centrum uwagi.
- Starannie decyduj o cenie swoich dań
Cena Twojego menu jest tak samo ważna jak jego wygląd. Po pierwsze, zrób inwentaryzację składników. Możesz podnieść cenę lub uczynić ją droższą, jeśli nie masz wystarczająco dużo pieniędzy na zakup składników. To zapewni, że nie zabraknie Ci szybko składników. Należy również śledzić wszystkie sprzedaże. Nie powinieneś mieć możliwości dostosowywania cen w menu. Zamiast tego, powinieneś oprzeć ceny na popularności dania, jak również na związanych z nim kosztach. Zanim zdecydujesz się na cenę menu, ważne jest, aby obliczyć koszt jedzenia.
- Dokonaj bilansu swoich zasobów
Powinieneś wiedzieć, ile osób jest potrzebnych do przygotowania każdej pozycji w Twoim menu. Ponadto, ile sprzętu i stanowisk będzie potrzebnych. Wielu właścicieli restauracji popełnia błąd, mając wiele dań przygotowywanych na jednym stanowisku. Może to prowadzić do złej obsługi klienta i opóźnień. Zadbaj o różnorodność swoich dań.
Sprawdź także: Jak stworzyć chwytliwą ulotkę. 5 porad co robić i 5 porad czego unikać
- Skup się na opisach
Dobry opis może zadecydować o tym, czy klient zamówi danie. Choć opisy powinny być na tyle zwięzłe, aby klient mógł je szybko przeczytać, chcesz, aby był w stanie wyobrazić sobie, jak to jest jeść każde danie, po prostu czytając opis. Podkreśl główne smaki i elementy tak, aby klient miał pojęcie, czego może się spodziewać.
- Zdjęcia dań w menu
Podczas gdy opisy są ważne, dobre zdjęcie potraw może pomóc klientom uzyskać lepszy pomysł na to, co będą otrzymywać. Powinieneś oznaczyć swoje zdjęcia żywności, upewnij się, że są wysokiej jakości (fotografowie żywności mogą robić świetne zdjęcia) i upewnij się, że są one wyraźnie widoczne w projekcie menu.
- Zastanów się, gdzie umieścić każde danie
Ważne jest, aby umieścić każde danie w menu. Najlepiej sprzedające się lub najdroższe dania powinny być umieszczone na górze kategorii. Nie powinieneś umieszczać najdroższych dań powyżej lub poniżej najtańszych, ponieważ będą się one wydawały droższe.
Może to Ci się spodoba
Miasta rozlewają się na przedmieścia. To powoduje coraz większe korki
Ponad połowa mieszkańców miast uważa, że samochód to najwygodniejszy środek transportu. Jednocześnie większość z nich korki i brak miejsc parkingowych uważa za największą zmorę komunikacyjną w mieście. Mimo że transport publiczny staje się
Gotowe spółki w Częstochowie
Osoby chcące rozpocząć działalność gospodarczą szukają rozwiązania szybkiego i pewnego. Odpowiednia forma działalności gospodarczej umożliwia szybkie rozpoczęcie własnego biznesu. Profesjonaliści, którzy zajmują się doradztwem gospodarczym, zalecają najbardziej opłacalne rozwiązanie, jakim
Jak pomóc osobie obłożnie chorej?
Opieka nad osobą obłożnie chorą w domu jest wyzwaniem, które wymaga od opiekunów nie tylko cierpliwości i wytrwałości, ale także wiedzy o tym, jak najlepiej zaspokoić potrzeby chorego. Każdy aspekt
Jakie są rodzaje blenderów? Poznaj różnice i wybierz odpowiedni typ dla siebie
Blendery ułatwiają szybkie i sprawne przygotowywanie zdrowych smoothie, pysznych zup, kremów, a nawet masła orzechowego. Blender jest niezbędny, aby wzbogacić Twoją dietę i urozmaicić codzienne posiłki. Do czego służy blender
Warsztaty w IPN
W dniu 15 maja 2017 r. , w siedzibie IPN Biuro Edukacji Narodowej Centrum Edukacyjne Przystanek Historia w Krakowie przy ul. Dunajewskiego 8 odbyły się warsztaty do konkursu „Policjanci w służbie
Krakowscy policjanci zabezpieczają Lotto Eurovolley Poland 2017
To już druga w tym roku tak duża impreza sportowa, której jednym z miast gospodarzy jest Kraków. Tym razem gościmy uczestników mistrzostw Europy w piłce siatkowej. Turniej rozgrywany jest od
0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to comment this post!